Inloggen

Babbelbuddy's worden in de bloemen gezet na succesvol werkingsjaar

De Babbelbuddy’s in Brugge zijn nu ruim één jaar actief. Het project werd tijdens de eerste lockdown in 2020 gelanceerd om Bruggelingen die zich eenzaam voelen, te ondersteunen. De Babbelbuddy’s bellen deze mensen geregeld eens op, schrijven een brief of videochatten. Een jaar na de start bedankte schepen van Sociale Zaken Pablo Annys het team met een fleurige attentie.

“Bij het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020, werd snel duidelijk, dat heel wat Bruggelingen zorg en ondersteuning nodig hadden, en niet alleen medische zorg,” zegt Anne Vandendriessche, projectbegeleider Eenzaamheid – Vierkant tegen Eenzaamheid Brugge. “Mensen waren door de lockdown op zichzelf aangewezen, de bron van sociale contacten droogde op. Voor veel mensen was dat bijzonder zwaar om dragen. Met de Babbelbuddy’s wilden we hen tegemoetkomen. Het concept is eenvoudig: mensen kunnen opgebeld worden of zelf iemand opbellen, en via de telefoon doodgewone dingen delen. Het zijn zulke gesprekken die in tijden van vereenzaming een groot verschil maken.”

Bekijk hier de videoreportage:

Een promofilmpje motiveerde Bruggelingen om in het project te stappen. Kort na het opstarten, waren er in het voorjaar van 2020 183 vrijwillige Babbelbuddy’s. Samen vingen ze meer dan 300 gespreksaanvragen op.

“We hebben binnen het traject altijd aandacht gehad voor een goede ‘match’,” zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “Mensen praten in het echte leven ook niet zomaar met iedereen, en via de telefoon moet er evengoed een klik zijn. Bij de Babbelbuddy’s worden vraag en aanbod dus op elkaar afgestemd, een taak die hoofdzakelijk in handen ligt van de buurtcentra, en dat lukt omdat er een brede pool van buddy’s beschikbaar is. Zij kregen een korte opleiding voor ze hun taak opnamen. Bij specifieke zorg- of noodvragen verwijzen ze consequent door naar buurtcentra en bredere hulpverlening.”

De formule van de Babbelbuddy’s slaat aan en is een jaar na de start nog steeds actief. Vandaag voeren nog steeds zowat 100 Babbelbuddy’s geregeld telefoongesprekken voeren. En maar goed ook, want door de aanhoudende coronamaatregelen blijft de nood aan contact groot bij de Bruggelingen.

“Het belangrijkste is dat we via de Babbelbuddy’s een gelijkwaardig gesprek voeren,” zegt Pablo Annys. “Er wordt geluisterd en gepraat, maar niet geoordeeld. Het is een engagement dat werkelijk een verschil maakt, en daarom zetten we de Babbelbuddy’s een jaar na de lancering maar wat graag in de bloemetjes.”

Wil jij Babbelbuddy worden?
Of heb je nood aan een gesprekspartner?
050 44 80 00 – info@brugge.be of info@eenzaamheidbrugge.be
www.brugge.be/babbelbuddy

Gielen
3800
31 March 2021

Nieuws & events

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Ik wil op de hoogte blijven!
OCMW Brugge gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.