Inloggen

't Scharnier blaast 15 kaarsjes uit

't Scharnier van Vereniging SPOOR bestaat deze maand 15 jaar. Het team verzorgt studieondersteuning aan huis in regio Brugge en Blankenberge. Dat doen ze door studenten uit de leraren- of sociaal-pedagogische opleiding te matchen met een gezin dat ondersteuning kan gebruiken.

Coördinator Laurens DEBONNE: "We proberen iedere keer opnieuw gezinnen te versterken en studenten bewust te maken van maatschappelijke kwetsbaarheid. We slaan de handen in elkaar met ouders en leerlingen, met leerkrachten, het maatschappelijk werk, sociaal verpleegkundigen en psychologen. We zoeken uit waar de spreekwoordelijke struikelblokken voor studenten zitten. Zo maken we al 15 jaar een verschil voor kwetsbare gezinnen met schoolgaande kinderen."

Of ze nu in het basisonderwijs zitten, het buitengewoon basisonderwijs of de eerste graad van het secundair: via contactmomenten met alle betrokkenen zoekt 't Scharnier telkens uit hoe de ‘schoolervaring’ loopt. Waarom dat soms stroef is, waar er knelpunten zitten, waarom de leerlingen zich niet echt in hun sas voelen en minder goed scoren.

Schepen Pablo ANNYS: "In plaats van louter te hameren op de schoolresultaten, investeren we met 't Scharnier in het bredere welbevinden van deze jongeren. Dat de trajecten van ’t Scharnier vaak intensief zijn, hoeft geen betoog. Het vergt wat om kinderen die het schoollopen niet altijd positief ervaren, toch te blijven coachen en motiveren. Maar we doen het elke keer opnieuw en laten de doelgroep aanvoelen dat ze in zichzelf moeten geloven, vooruit mogen kijken en op eigen tempo ‘kennis op maat’ kunnen verwerven. Het is het ticket voor een duurzame toekomst."

De werking van 't Scharnier strekt zich uit over de regio Brugge en Blankenberge. Door de steun van hogescholen worden er ook stageplaatsen aan gekoppeld die studenten een meerwaarde binnen hun opleiding biedt. Die meerwaarde straalt af op de betrokken gezinnen en tilt ze – om het poëtisch te zeggen – al 15 jaar omhoog.

Gielen
1034
30 maart 2021

Nieuws & events

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Ik wil op de hoogte blijven!
OCMW Brugge gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.