Inloggen

10 jaar de KABA

De KABA van Welzijnsvereniging ’t Sas (OCMW Brugge) blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Wat in  2004 begon als de SAS-shop voor kwetsbare gezinnen, is vandaag uitgegroeid tot een heuse sociale kruidenier met een breed aanbod. Honderden kwetsbare Bruggelingen doen er sinds 1 april 2011 hun inkopen op doorverwijzing. Dat is broodnodig, bevestigt het team achter de KABA.

Elke VAN MIEGHEM (coördinator ’t Sas): “Het voedingswinkeltje van weleer dat we in samenwerking met de Voedselbank oprichtten, kan terugkijken op tien geslaagde en uitdagende jaren. We bieden diensten aan mensen die dat in Brugge het hardst nodig hebben. Toen we de KABA in 2011 oprichtten, waren we zelfs de eerste sociale kruidenier in West-Vlaanderen. Onze werking is gekoppeld aan lokale diensteneconomie en is doorheen de jaren een dynamische organisatie geworden. We hebben een vaste stek in de Sebrechtsstraat vlakbij het Minnewaterpark, de KABAravan gaat mee op locatie en naar evenementen en met de KABA-mobiel rijden we wekelijks naar de deelgemeenten Sint-Pieters, Sint-Jozef en Zeebrugge. Buiten coronatijden bieden onze vrijwilligers in de KABAravan aan klanten zelfgemaakte hapjes aan, op locatie krijgen ze een kop koffie.”

Het engagement van de KABA valt letterlijk in de smaak, maar de winkel biedt kwetsbare gezinnen veel meer dan alleen voeding.

Schepen Pablo ANNYS: “In wezen is sociale kruidenier de KABA een partnerproject van OCMW Brugge, ’t Sas en Stad Brugge. In het kader van ons lokaal sociaal beleid proberen we de essentiële nood aan basisproducten bij kwetsbare doelgroepen te lenigen. Mensen kunnen met een stuk gratis en een stuk vastgelegd budget voeding kopen bij de KABA, maar net zo goed onderhoudsproducten en basisproducten voor het huishouden. De cijfers bevestigen dat de nood aan die levensmiddelen, groot is. In het eerste werkingsjaar werden er 191 winkelpassen uitgereikt na doorverwijzing. In 2020 waren er maar liefst 491 aanvragen voor een KABA-pas en 541 aanvragen voor een crisispas. Daarmee bedienen we doorheen nu het hele jaar door 430 gezinnen in onze stad. In een ideale wereld zou deze vorm van steun niet nodig zijn, maar we zijn blij dat we toch het verschil maken voor wie in nood verkeert.”

Doorheen de jaren heeft de KABA van welzijnsvereniging ’t Sas ook de handen in elkaar geslagen met een aantal partners. 

Elke VAN MIEGHEM: “Tweewekelijks wordt er in het kader van ‘KABAsta’ soep gemaakt met groenteoverschotten door leerlingen van De Kade, in de keuken van WZC Minnewater. Het ontwerp van de KABAravan-aankleding door een leerling van de academie in de Arsenaalstraat. We konden die KABAravan trouwens aankopen omdat we winnaar werden van de Solidariteitsklik van Carrefour. Mensen zijn ons verhaal genegen en dat doet deugd. Klanten hebben ook inspraak in ons winkelaanbod, er zijn vrijwilligersbijeenkomsten en samen met de vrijwilligers hebben we het kookboekje ‘Ikook’ uitgebracht. LOGO gaf advies en groen licht om op deze manier gezonde voeding te promoten. Het is een breed gedragen verhaal dat na tien jaar alleen maar boeiender en meer divers wordt.”

Schepen ANNYS beaamt dat de brede samenwerking tussen organisaties, een ideale ruggensteun voor de KABA betekent. Sinds de coronacrisis is bij de KABA alle hens aan dek, de vraag naar basisgoederen is groot. Maar het lukt dankzij een bijzonder breed partnernetwerk.

“Doorheen de jaren heeft de KABA een zeer uitgebreid netwerk van leveranciers ontwikkeld waar we voedseloverschotten kunnen ophalen, net als organisaties waar we onze voedseloverschotten aan kunnen verdelen. Dit leveranciersnetwerk gaven we in 2020 integraal door aan het Europese samenwerkingsproject FLAVOUR. Zo willen we ons met de KABA en als stad, duurzaam profileren en voedseloverschotten maximaal herbestemmen. De KABA maakt in die context al tien jaar het verschil voor wie het ‘broodnodig’ heeft. We vieren de verjaardag omwille van corona in mineur, maar hopen dat het verhaal verder groeit en verankerd blijft in onze stad.”

Openingsuren De KABA

Maandag: 10:30 - 12:00 en 15:00 - 18:00
Dinsdag: 14:00 - 16:30
Woensdag: 14:00 - 16:30
Donderdag: 10:30 - 12:00 en 14:00 - 16:30
Vrijdag: 10:30 - 12:00 en 14:00 - 16:30

Mobiele Sociale kruidenier (KABA-mobiel)

Maandag: 13.00-14.30  

  • Sint-Pieters, Den Heerd: 1e, 3e, 5e maandag vd maand 
  • Sint-Pieters, De Dijk: 2e & 4e maandag vd maand

Dinsdag: 10.30-12.00 

  • Sint-Jozef, De Garve

Woensdag: 10.00-11.30 

  • Zeebrugge, d’Oude Stoatie: 1e,3e,5e woensdag vd maand
  • Zeebrugge, Albatros: 2e,4e woensdag vd maand
Gielen
836
30 maart 2021

Nieuws & events

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Ik wil op de hoogte blijven!
OCMW Brugge gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.