Inloggen

Het OCMW op drift?

Naar aanleiding van de Pano-reportage op dinsdag 19 november over de wanpraktijken bij het OCMW van Anderlecht, kroop Veerle Van Vynckt, onze adviseur maatschappelijke dienstverlening, in haar pen:

Dinsdagavond kwamen de whatsapp berichten binnen in diverse groepen maatschappelijk werkers en hoofdmaatschappelijk werkers: “Pano-reportage schets hallucinant beeld van de OCMW-werking.”

Het merendeel van de medewerkers zat gisterenavond dan ook voor de buis. Een collega liet ontvallen dat hij de reportage regelmatig moest pauzeren om uit te leggen aan zijn partner dat het er in OCMW Brugge helemaal anders aan toe ging. Gelukkig maar.

We herkennen ons niet in deze reportage, maar betreuren wel dat er uitwassen zijn, waardoor de vooroordelen over OCMW-hulp de kop op steken.

OCMW op drift?

Ik zag op dinsdagavond de Pano-reportage over het OCMW van Anderlecht. De reportage gaat over de hoge werklast voor maatschappelijk werkers, het gebrek aan grondig sociaal onderzoek, onterecht leefloon toekennen,... Het schetst een OCMW waar je zeker niet zou willen werken en nog minder cliënt wil zijn. Mijn sociaal hart bloedt, als ik de werking van het OCMW Anderlecht zie. De Brusselse OCMW’s zijn bekend, ook bij onze maatschappelijk werkers. Het is quasi onmogelijk om contacten te hebben met een collega uit Brussel: mails, telefoons en brieven blijven onbeantwoord.

Je kan reportage nog steeds bekijken op vrt.max, maar je wordt er niet gelukkig van... We brengen liever een ander verhaal:

OCMW Brugge begeleidde in 2024 gemiddeld 1.160 leefloon-dossiers. Dit is een stijging met 57% t.o.v. vijf jaar geleden. De redenen zijn gekend: we begeleiden meer studenten en we hebben een grote groep vluchtelingen o.a. uit Oekraïne. We zetten daarom ook in op extra maatschappelijk werkers.

Als diensthoofd vind ik het heel belangrijk om de norm van gemiddeld 36 dossiers per fulltime maatschappelijk werker na te streven.

Enkel op die manier kunnen we grondig sociaal en financieel onderzoek houden, kunnen we binnen de termijn van 30 dagen na een aanvraag een beslissing voorstellen, kunnen we inzetten op huisbezoeken en nazicht van rekeninguittreksels, maar... kunnen we bovenal passende begeleiding bieden om mensen te versterken en rechten uit te putten.

Meer dossiers per FTE is minder kwaliteit en dat willen we niet! Niet voor de kwetsbare burger en niet voor betrokken maatschappelijk werkers.

In OCMW Brugge maakten we in de zomer enkele video's  met diverse collega’s die spontaan vertelden waarom ze graag bij het OCMW werken. Een compilatie kan je hieronder bekijken. De andere afleveringen kan je terugvinden op ons Youtube-kanaal.

Marlies
0
22 November 2024

Nieuws & events

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Ik wil op de hoogte blijven!
OCMW Brugge gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.