Inloggen

Workshop 'Straks jij!': vernieuwd, hip en digitaal

‘Straks jij, je eigen budget op een rij!’: met die volledig vernieuwde digitale workshop trekt de budgetcoach van OCMW Brugge vanaf nu de hort op. De opleiding helpt laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs bewust budgetteren en omspringen met geld. Meer dan 3.500 studenten legden het traject de voorbije jaren al af in klas. Door corona gebeurt het voortaan online, in een volledig vernieuwd jasje. Cartoonist en ambassadeur Fien Cools helpt studenten alvast porren om deel te nemen.

Bart VAN TROYE (Budgetcoach): “De formule van ‘Straks jij!’ is al aardig ingeburgerd in Brugge. We startten er zo’n drie jaar geleden mee en het was meteen een schot in de roos. Zo’n 3.500 studenten hebben de workshop al gevolgd. Het principe is dan ook eenvoudig: scholen die wensen, kunnen gratis op dit aanbod intekenen. Ze vragen een datum voor hun leerlingen uit het zesde middelbaar aan en ik ga in klas aan de slag. Na een brok theorie, zet ik de jongeren aan het werk. Ze moeten met een vastgelegd budget ‘op eigen benen gaan staan’ en zorgen dat alle rekeningen betaald zijn op het eind van de maand. Dat lukt soms wel en soms niet. Het is een echte eyeopener.”

Klassikale workshops zijn door corona tijdelijk onmogelijk, omdat laatstejaarsstudenten verplicht afstandsonderwijs volgen. De budgetcoach kan dus niet op school verschijnen. Daarom besloot OCMW Brugge om ‘Straks jij, je eigen budget op een rij!’ grondig te restylen en op een digitaal en beveiligd platform beschikbaar te stellen. 

Bart VAN TROYE: “Er komen in totaal 17 modules aan bod. Die gaan onder andere over tewerkstelling, de bijbehorende contracten, de kost van een auto of woning en het belang van sparen. Het mogen dan wel heel gewone items lijken, leerlingen struikelen er geregeld over. Dat zal online niet anders zijn als ze de budgetoefening maken. Toch stimuleren we ze om het massaal te proberen. Cartoonist Fien Cools heeft alvast een guitig promofilmpje ingesproken. Ze legt uit waarom het ‘cool’ is om dit te proberen. Wie de workshop helemaal uitzit, mag zich op jonge leeftijd al een beetje een expert noemen.”

De vernieuwde workshop ‘Straks jij!’ wordt vanaf nu gepromoot via de digitale snelweg. Op de website en Facebookpagina van OCMW Brugge staat het aanbod in de kijker. Het is de snelste manier om leerkrachten en leerlingen te bereiken en hen te stimuleren om deel te nemen.

Schepen Pablo ANNYS: “Het team van budget- en schuldhulpverlening van ons OCMW heeft samen met de communicatie knap werk geleverd door deze opleiding helemaal te verfraaien en online te zetten. Ook al gaat het om serieuze materie, de digitale versie van ‘Straks jij, je eigen budget op een rij!’ is studentikoos opgevat. Er steken cartoons en video’s in elke lesmodule, we maakten opnames in De Republiek in Brugge en Fien helpt ons dus met kandidaten zoeken. Humor staat centraal. We willen gewoon zoveel mogelijk leerkrachten uit het zesde jaar secundair overtuigen om in te tekenen op dit traject. Het is volledig gratis, op maat van elke studierichting. Wie de rit van helemaal uitzit, krijgt achteraf het resultaat van zijn of haar budgetoefening in de mailbox.”

Ook als dat resultaat minder goed uitvalt dan verwacht, hoeven studenten niet te wanhopen, onderstreept de budgetcoach nog.

Bart VAN TROYE: “Zelfstandig wonen en leven betekent rekening houden met een hoop vaste kosten en onverwachte uitgaven. Die maken dat je de aankoop van dat nieuwe paar schoenen of avondje bioscoop al eens moet uitstellen. Het is een kwestie van schuiven en opnieuw budgetteren, elke maand opnieuw. Daar is niks mis mee.”

Pablo ANNYS: “Het belangrijkste is dat we jonge Bruggelingen via deze weg financieel weerbaar maken. Dat we hen leren hoe belangrijk het is om bewust met inkomsten en uitgaven om te springen. Zo is de kans kleiner dat ze later voor verrassingen komen te staan. Aangezien 3.500 studenten de uitdaging de voorbije jaren al zijn aangegaan, ben ik ervan overtuigd dat we nog meer potentieel kunnen aanboren met de online workshop ‘Straks jij!”. Ik duim nu alle zesdejaars die via de leerkracht, aan de opdracht beginnen.”

Wie je de online workshop aanvragen voor je klas? 
Stuur dan een mail naar straksjij@ocmw-brugge.be of surf naar www.straksjij.be 

Bekijk het promofilmpje op de Facebookpagina van OCMW Brugge of surf naar deze link.
 

Gielen
3291
30 March 2021

Nieuws & events

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Ik wil op de hoogte blijven!
OCMW Brugge gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.